Partio.fi

Etusivu | Infotorvi | Lippukunta | Tule mukaan | Shop | UKK

Lapseni haluaa retkelle. Miten siihen pitäisi suhtautua?
Partioretket ovat osa toimintaa, useimmiten partiovuoden kohokohtia. Viikoittaisen toiminnan vastapainoksi päästään välillä metsään! Onneksi olkoon, lapsesi on juuri kuullut tulevasta tapahtumasta ja haluaa mukaan elämänsä ensimmäiselle partioretkelle. Joillekin se voi olla ensimmäinen yö poissa kotoa. On ihan luonnollista, että se herättää kysymyksiä.

Mistä saan tietoa retkistä?
Kulman Kiertäjien retkistä, leireistä ja muista tapahtumista tiedotetaan eINFOTORVESSA lippukunnan tiedotteessa, joka lähetetään sähköpostilla kaikille jäsenille. Tiedotteet pääset lukemaan aina myös täällä. Tarvittaessa tiedotamme retkistä myös erillisillä monisteilla, joita oma johtaja jakaa kokouksessa.

Miten retkelle ilmoittaudutaan?
Tavallisesti ilmoittautuminen tapahtuu ilmoittautumislapulla, joka täytetään ja palautetaan omalle johtajalle annettuun päivään mennessä. Ilmoittautumislapun voit ladata ja tulostaa tästä linkistä. Lapun palautusta koskevat retkikohtaiset ohjeet löydät Infotorvesta. On hyvin tärkeää, että ilmoittautuminen tehdään ajoissa. Silloin osaamme tilata oikean kokoisen bussin, varata oikean määrän ruokaa ynnä muita tarvikkeita.

Ilmoittautumispäivä meni jo. Pääseekö vielä mukaan?
Hyvin todennäköisesti pääsee. Joskus ilmoittautumispäivä pääsee unohtumaan. Toisinaan kiinnostus saattaa herätä vasta sen jälkeen, kun lapsi huomaa, että kaikki muutkin kaverit ovat lähdössä. Meille on tärkeää, että kaikki pääsevät mukaan. Mikäli ilmoittautumispäivä on mennyt ohi, ainoa oikea tapa on tarttua puhelimeen. Soitto retken johtajalle, joka on mainittu retki-ilmoituksessa. Oma johtajakin voi auttaa tai vaikka lippukunnanjohtaja. Pääasia että toimit heti. Alle 18-vuotiailta tarvitsemme aina myös ilmoittautumislapun, jossa on huoltajan allekirjoitus. Sen voi toimittaa myöhemmin, viimeistään lähtöpaikalle.

Lapsella on angiina. Voiko retken peruuttaa?
Voi ja pitää peruuttaa, sillä retkelle ei pidä lähteä sairaana. Toisinaan retki maksetaan etukäteen, joko osittain tai kokonaan. Sillä pyritään ehkäisemään turhat peruutukset. Mikäli retki peruuntuu sairauden tai muun äkillisen tapauksen vuoksi, retkimaksu tietenkin palautetaan. Pääasia on että ilmoitus tulee retken johtajalle mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Soita heti, kun näyttää siltä että retki peruuntuu. On kaikkien kannalta ikävää, jos bussi odottaa turhaan puuttuvaa retkeläistä.

En saa lastani retkelle, mitä teen?
Älä ainakaan pakota. Silloin on harvoin mukavaa, ei lapsella, eikä muilla. On tärkeää, että lapsi itse innostuu lähtemään. Ensimmäisillä retkillä jännitys voi olla kova ja mieli voi muuttua lähtöpäivänä. Silloin kannattaa jo vähän houkutella, sillä kokemuksen mukaan retken jälkeen suu on messingillä!

Mitenhän se pärjää siellä?
Eiköhän se pärjää. Ensimmäinen retki voi olla ensimmäinen kerta poissa kotoa. Mikäli lapsi on taipuvainen ikävöimään tai hänellä on joku sairaus tai muu piirre, joka vaatii erityistä huolenpitoa, siitä kannattaa mainita omalle johtajalle tai vaikka lähtöpaikalla retken johtajalle. Retkellä kukaan ei ole yksin. Toiset tarvitsevat enemmän huomiota ja huolenpitoa ja sitä he myös saavat. Lapsi oppii retkielämän rutiinit kokeneempien retkeläisten mukana. Seuraavalle retkelle on ja paljon helpompi valmistautua.

Auttaisikohan kännykkä? Miten saan yhteyden lapseeni?
Kokemuksemme mukaan kännykkä pikemminkin aiheuttaa kuin ehkäisee koti-ikävää. Emme kiellä sen ottamista, muttemme myöskään suosittele. Koti-ikävä tulee ja menee. Yhteys kotiin voi turhaan laukaista ikävän. Tarpeen vaatiessa leiriltä voi aina soittaa ilman omaakin puhelinta. Myös leirille voi soittaa erikseen retki-ilmoituksessa mainittuun numeroon. Retken johtajien pitää olla tilanteen tasalla. He ovat ne aikuiset, jotka voivat auttaa koti-ikävässä tai muissa ongelmissa. Siksi on tärkeää, että mahdollisia ongelmia ei hoideta vain lapsen ja kotiväen kesken.

Lapsellani on allergia. Miten se huomioidaan?
Retken ilmoittautumislapussa kysytään aina erikseen allergioista ja erikoisruokavalioista. Retken tai leirin keittiö huolehtii siitä, että jokainen saa itselleen sopivaa ruokaa. Vuosien varrella meille on kertynyt kokemusta lähes kaikista ruoka-aineallergioista ja erikoisruokavalioista. Otamme silti mielellämme vastaan myös tarkempia ohjeita. Erikoisemmissa tapauksissa soitto retken kokille voi olla paikallaan. Muistathan että retkilapussa kysytään ruoka-aineita, joita ei voi syödä terveydellisistä tai vakaumuksellisista syistä. Se ei ole oikea paikka luetella ruokia, joista ei tykkää. Allergian kohdalla kannattaa myös mainita ero esimerkiksi kypsän ja raa'an elintarvikkeen välillä.

Meillä ei ole varaa lähteä retkelle.
Kulman Kiertäjien retket ja leirit hinnoitellaan mahdollisimman edullisesti. Tavoitteena on, että raha ei ole koskaan esteenä kenenkään osallistumiselle. Mikäli retkimaksu muodostuu esteeksi lapsen osallistumiselle, neuvottelemme mielellämme hinnasta. Lippukunta voi tukea retkimaksua, ja asiasta kannattaa neuvotella suoraan lippukunnanjohtajan kanssa. Suurleirit ja kansainväliset partiotapahtumat ovat monesti arvokkaita. Meiltä voit kysyä myös järjestön, säätiöiden tai kaupungin myöntämistä stipendeistä.

UKK
Tästä takaisin kysymysvalikkoon.
© Partiolippukunta Kulman Kiertäjät ry