Mitä partio on?

Partio on vapaaehtoistoimintaa, joka kannustaa jäseniään itsensä kehittämiseen sekä yksilöinä että ryhmän jäseninä. Partiossa nuoret päättävät yhdessä, toimivat luonnossa ja oppivat tekemällä. Nuori saa nousujohteisesti vastuuta, jonka kautta hän kasvaa vastuulliseksi yhteiskunnan jäseneksi ja oppii hyödyllisiä taitoja. Partiotoimintaa toteuttavat paikkakunnilla paikallisyhdistykset eli lippukunnat. Lapsenne toimii Kulman Kiertäjät ry:ssä.

RYHMÄT

Lippukunnissa jäsenet jakaantuvat ikäryhmittäin pienempiin ryhmiin, joilla kaikilla on omanlaista, ikään sopivaa toimintaa, joka perustuu kasvatukselliseen partio-ohjelmaan. Omasta pienryhmästä muodostuu usein partiolaiselle tärkeä porukka, johon tutustuu hyvin ja jonka kanssa on kiva viettää aikaa.

Nuorempien partiolaisten ryhmät kokoontuvat usein kerran viikossa leikkimään, pelaamaan, askartelemaan, nikkaroimaan ja oppimaan uusia taitoja. Vanhempien partiolaisten harrastus taas koostuu usein kivan yhdessä tekemien lisäksi erilaisista vastuutehtävistä ja projekteista. Tutustu tarkemmin eri ikäkausiin otsikon ”Lippukunta” alta.

PARTIO-OHJELMA

Partiolaiset kokoontuvat viikoittain lippukuntansa kokoontumispaikassa eli partiokololla. Kokouksissa tehdään oman ikäkauden aktiviteetteja, joissa opitaan luonto- ja retkitaitoja, kädentaitoja, ryhmässä toimimista, luovuutta, toimeliaisuutta ja vastuun kantamista. Taidot ja tehtävät kasvavat vähitellen iän myötä.

PARTIOSSA

  • retkeillään luonnossa, metsässä ja vesillä
  • yövytään teltassa tai mökissä kesällä ja talvella
  • osallistutaan erilaisille leireille
  • leikitään ja lauletaan kavereiden kanssa
  • opitaan kokemisen ja tekemisen kautta
  • päätetään yhdessä asioista ja jaetaan vastuuta

Aktiviteetteja tekemällä perehdytään uuteen ja opitaan toimimaan yhdessä. Samalla valmistaudutaan retkiin, kisoihin, leireihin ja vaelluksiin. Retket ovat päivän tai viikonlopun mittaisia tapahtumia, jolloin mennään usein luontoon. Leirit ovat yli kolme päivää kestäviä tapahtumia, joita järjestetään etenkin kesällä.

Lisää tietoa muualta: partio.fi, partio-ohjelma.fi